Lange afstand wandelroutes

 


Deze pagina is bedoeld voor de zelf ondernemende, ervaren wandelaar. Wij zijn je graag behulpzaam bij het uitstippelen van een route in Spanje. Er zijn veel lange afstands wandelroutes in Spanje en Andalusië. De meest recente GR 249 Gran Senda de Málaga is in oktober 2013 bewegwijzerd. Het is een 650 km lange route, die de hele provincie rondgaat. Wij liepen het gedeelte van Nerja tot Ronda (350 km) en hebben deze route in gps gezet. De route gaat langs en door verschillende natuurgebieden en is bijzonder mooi en veelzijdig. We bieden een 4-daagse individuele wandeltrektocht via de GR 249 aan van Periana naar de grotten van Nerja met uitgebreide wandelbeschrijvingen, kaarten, GPS-tracks en 4 overnachtingen voor € 130,- p.p., zie programma met uitbreidingsmogelijkheden onderaan deze pagina.

In januari/februari 2011 liepen wij in 6 weken de Via de la Plata van Sevilla naar Santiago de Compostela, ruim 1000 km van zuid naar noordwest Spanje, een enorme ervaring, zie onze weblog www.sevilla-santiagodecompostela.blogspot.com. Stuur ons een email en we sturen je de gps-tracks van deze route graag kosteloos toe. 

Daarvoor liepen wij de GR7 van Tarifa tot La Calahorra (voorbij de Sierra Nevada). De GR7 is met bijna 9.000 km de langste wandelroute in Europa. Beginnend aan de Atlantische kust bij de straat van Gibraltar (Tarifa) loopt hij door Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië en Bulgarije naar Griekenland om daar te eindigen op de Peloponesos.

Het eerste deel van deze mammoet wandelroute loopt door het gebied waar wij thuis zijn. De route volgt hier grotendeels oude niet meer in gebruik zijnde veedrijfpaden en muilezelroutes en komt door de mooiste natuurgebieden van Spanje.

Vanaf het beginpunt Tarifa aan de Atlantische kust loopt de route de eerste dagen door het Parque Natural de los Alcornocales, daarna door de Sierra de Grazalema naar de bekende plaats Ronda. Langs diverse kleinere natuurgebieden (waaronder het Parque Natural de El Torcal de Antequera) kom je bij Ventas de Zafaraya in de provincie Granada. Hier volgt de route de noordzijde van de Sierras de Tejeda y de Almijara (ons thuisgebied). Via de Lecrin vallei kom je in de Alpujarras die de zuidhellingen van de Sierra Nevada vormen. Bij de Puerto de la Ragua (op een hoogte van 2.000 meter) steek je de Sierra Nevada over naar het noorden en komt uit bij het stadje La Calahorra.

 


Deze wonderschone wandelroute van ruim 500 km van Tarifa naar La Calahorra kan door een geoefende wandelaar binnen 1 maand worden volbracht. Één waarschuwing: de bewegwijzering is over het algemeen heel beperkt, alleen het stuk in de Alpujarras tussen Lanjaron en La Calahorra is behoorlijk aangegeven en daar zijn ook veel overnachtingsmogelijkheden binnen redelijke afstand.
Het boek "Walking the GR7 in Andalucia" isbn nr. 978-1-85284-693-0 (kan per internet besteld worden via www.amazon.co.uk) biedt een schat aan informatie over de GR7 in Andalusië. We hebben de GR7 route van Lanjaron tot La Calahorra in de gps opgenomen. Stuur ons een email en we sturen je deze gps-tracks graag kosteloos toe. 
 

 

 

4-daagse trektocht GR 249 incl. 4 overnachtingen voor € 130,- p.p.

GR242 Walking Trip

 Deze trektocht (onderdeel van de GR 249 Gran Senda de Málaga) is een prachtige lange afstand wandeling van ongeveer 85 km, die in 4 dagen kan worden gedaan. Deze GR begint in het dorp Periana, volgt de zuidhellingen van de Sierras de Tejeda y de Almijara, passeert alle bergdorpjes Alcaucin, Canillas de Aceituno, Sedella, Salares, Canillas de Albaida, Cómpeta, Acebuchal, Frigiliana en eindigt bij de grotten van Nerja in Maro. Tussen al deze plaatsen slingert de GR zich het natuurgebied in en uit over mooie wandelpaden.

We hebben de route uitvoerig beschreven en ook in de GPS gezet. Met GPS is verkeerd lopen onmogelijk. Je kunt de hele route hieronder gratis downloaden.

Vanuit Málaga vertrekt iedere dag om 11.15 uur een bus naar Periana (buskaartje € 4,65, reistijd 2 uur). Programma trektocht:

Dag 1:  16 km/5 uur Periana – Alcaucin – Canillas de Aceituno + overnachting in comfortabel appartement bij de kerk.

Dag 2:  25 km/7 uur Canillas de Aceituno – Sedella – Salares – Canillas de Albaida – Cómpeta + overnachting in Casa Hadriano.

Dag 3:  22 km/6 uur Cómpeta – Acebuchal + overnachting in Casa rural Acebuchal.

Dag 4:  24 km/7 uur Acebuchal - Frigiliana  – grotten van Nerja, om 16.15, 17.00 en 18.00 uur vertrekt daar de bus naar Nerja (buskaartje € 1,20, reistijd 10 minuten) + overnachting in **hotel Nerja.

De prijs van € 130,- p.p. is inclusief:
4 overnachtingen op basis van gedeeld 2-persoons appartement of gedeelde 2-persoons kamer met eigen badkamer, goede Nederlandse wandelbeschrijvingen, kaarten en uitgebreide uitleg;
exclusief: vervoer naar Periana en vanaf de grotten van Nerja, bagagevervoer, transfers en maaltijden.
Wij sturen je graag onze paklijst wandeltrektochten Andalusië, waarmee je rugzak beneden de 10 kilo blijft. In alle dorpjes zijn winkels (behalve Acebuchal) en restaurants waar je onder € 10,- goed kunt avondeten.

Uitbreidingsmogelijkheden:

Canillas de Aceituno
Vanuit het dorp loopt een van de mooiste routes (8 uur) naar de top van la Maroma, de hoogste berg van de provincie Málaga (2067 m). Een extra overnachting in dit appartement kost € 30,- p.p. Er zijn verschillende winkels en restaurants in het dorp.

Cómpeta
Vanuit Cómpeta zijn diverse mooie wandelroutes beschikbaar, o.a. naar de toppen van de Cerro Verde (1330 m) en el Lucero (1779 m). Extra overnachtingen in Cómpeta kosten € 25,- p.p. Cómpeta heeft alle voorzieningen van supermarkten en restaurants.

Acebuchal
Ook vanuit Acebuchal zijn diverse mooie wandelroutes beschikbaar in het natuurgebied, o.a. de ruta de los maquis. Houd er rekening mee dat er in Acebuchal geen winkels zijn en maar 1 bar/restaurant. Extra overnachtingen in Acebuchal € 25,-.

Nerja
Nerja is een heel plezierige badplaats zonder hoogbouw en met veel leuke baaitjes en strandtentjes waar ze op houtskoolvuurtjes o.a. sardines roosteren. Nerja heeft heel veel winkels, supermartkten en restaurants. Extra overnachtingen in Nerja € 25,- p.p. Vanuit Nerja zijn ook veel mooie wandelingen mogelijk, er is o.a. een mooie rivierwandeling Rio Chillar en een uitdagende wandeling naar de top van el Cielo (betekent 'de hemel' 1500 m).

Málaga en/of Granada
Vanuit Nerja vertrekken er meer dan 20 bussen per dag terug naar Málaga (buskaartje € 4,52, reistijd 1 uur 20 minuten).
Vanuit Nerja vertrekken ook 4 bussen per dag naar Granada (buskaartje € 10,76, reistijd 2 uur 15 minuten), waarom niet een culturele uitbreiding van deze trektocht (Alhambra)?
 

Download de Garmin MapSource GPS (.gbd) bestanden gratis hier - Klik om GPS te downloaden.